31 Μαρτίου 2014

Δημοτικός φόρος και εκκαθαριστική ΦΠΑ

Πελάτης μου -καφενείο-  δεν έχει πληρώσει σε κανένα τρίμηνο τον ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΦΟΡΟ. Η ερώτηση μου είναι,  στην εκκαθαριστική ΦΠΑ, στον κωδικό 613, θα συμπεριλάβω τον δημοτικό φόρο, ή επειδή δεν έχει πληρώσει δεν θα το βάλω καθόλου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Με βάση το άρθρο 19 παρ. 4 περ. β΄ του Ν 2859/2000 (Κώδικας ΦΠΑ), στη φορολογητέα αξία για τον υπολογισμό του ΦΠΑ, περιλαμβάνονται και οι κάθε είδους φόροι κ.λπ., τα τέλη υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων (όπως είναι ο δημοτικός φόρος). Συνεπώς, ο ΦΠΑ έχει υπολογισθεί και επί του δημοτικού φόρου, ασχέτως αν δεν έγινε ο διαχωρισμός των σχετικών ποσών, για την απόδοσή τους.

Κανονικά, θα έπρεπε στο τέλος του τριμήνου (απλογραφικά βιβλία) να αποχωρίζεται το δημοτικό τέλος από το σύνολο των ακαθάριστων εσόδων και να αποδίδεται στον Δήμο. Σκόπιμο είναι, η εργασία αυτή για καθαρά οργανωτικούς λόγους, να γίνεται στο τέλος κάθε μήνα, ανεξάρτητα από την κατηγορία τήρησης λογιστικών βιβλίων.

Παράδειγμα:  Έστω ποσό εσόδων 5.000 ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται ο δημοτικός φόρος 0,5%. Το ποσό αυτό είναι η βάση για τον υπολογισμό του ΦΠΑ (κωδικός εκκαθαριστικής: 603).

Διαχωρισμός του 0,5%:  5.000 / 1,005 = 4.975,12 χ 0,5% = 24,88 ευρώ, οφείλονται στον Δήμο. Συνεπώς, τα έσοδα της επιχείρησης για την φορολογία εισοδήματος είναι 4.975,12 ευρώ, ενώ για τον ΦΠΑ είναι 5.000 ευρώ.

Στην εκκαθαριστική του ΦΠΑ, θα εμφανισθεί το ποσό του δημοτικού φόρου στον κωδικό 613, ώστε στη συνέχεια να αφαιρεθεί και επομένως, στον κωδικό  614 να εμφανισθεί το ποσό για τον διακανονισμό του ΦΠΑ.

Η ενέργεια αυτή δεν εξαρτάται από το γεγονός της μη καταβολής του δημοτικού φόρου στον Δήμο.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.