Σεμινάρια rss feed

ΔΙΕΘΝΗΣ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗ - ΑΠΑΤΗ ΦΠΑ - TAX RULINGS & ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

ΔΙΕΘΝΗΣ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗ - ΑΠΑΤΗ ΦΠΑ - TAX RULINGS & ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

Δευτέρα, Τετάρτη & Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2019
Κ. Σαββαΐδου Κάτοχος της Έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση, Επίκουρη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, τ. ΓΓΔΕ, ADIT, Δικηγόρος-Φορολογική Σύμβουλος, Κ. Σαββαΐδου Κάτοχος της Έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση, Επίκουρη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, τ. ΓΓΔΕ, ADIT, Δικηγόρος-Φορολογική Σύμβουλος, Β. Αθανασάκη Ερευνήτρια της Έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση, Διδάκτωρ Δημοσίου και Φορολογικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, ADIT, Δικηγόρος - Φορολογική Σύμβουλος, Δ. Κούνη Δικηγόρος, MSc Business Law, ΜΔΕ Δημόσιο Δίκαιο
ΣΥΣΤΑΣΗ - ΛΥΣΗ & ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΑΕ - ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ Ν 4548/2018 (ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ)

ΣΥΣΤΑΣΗ - ΛΥΣΗ & ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΑΕ - ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ Ν 4548/2018 (ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ)

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019
Α. Γεωργαντάς Δικηγόρος, LL.M., Ε. Στυλιανού Δικηγόρος, LL.M.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019
P. Pothos Attorney-at-law, LL.M., Partner at Kyriakides Georgopoulos Law Firm, Λ. Πανέτσος Δικηγόρος, LL.M. (LSE), MSc (Oxon), Συνεργάτης της Δικηγορικής Εταιρίας «Κυριακίδης Γεωργόπουλος», Ε. Δημητροπούλου Δικηγόρος, LL.M., DEA, Εταίρος Δικηγορικής Εταιρίας «Κυριακίδης – Γεωργόπουλος»
CORPORATE FINANCE & LAW (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

CORPORATE FINANCE & LAW (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

Δευτέρα & Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2019
Ι. Λιναρίτης Διδάκτωρ Νομικής, Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Υποδιευθυντής Εταιρικών Σχεδιασμών και Μετασχηματισμών στη Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Αθ. Κουλορίδας Δικηγόρος, Λέκτορας Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κ. Ντζούφας Δικηγόρος, LL.M. Αστικού Δικαίου, Msc in Banking and Finance Law, νομικός σύμβουλος επιχειρήσεων και εταιριών, A. Στάμου Δικηγόρος, LLM, Επικεφαλής Μονάδας Κανονιστικής Συμμόρφωσης Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών
DATA PROTECTION OFFICER 16ο ΤΜΗΜΑ (3 έως 20 Δεκεμβρίου 2019)

DATA PROTECTION OFFICER 16ο ΤΜΗΜΑ (3 έως 20 Δεκεμβρίου 2019)

3 Δεκεμβρίου 2019
Δ. Ζωγραφόπουλος ΔΝ, Δικηγόρος, Ειδικός Επιστήμονας , Δ. Γεωργόπουλος Co-Founder - Managing Partner at Rethink Business Lab, Founding Member DPO Academy, N. Γεωργόπουλος MBA cyRM, Cyber Privacy Risks Advisor / Cromar, Coverholder at Lloyd’s, Founding Member DPO Academy, I. Γιαννακάκης Δικηγόρος, FIP, CIPM, CIPP/E, CIPP/US, CFE, Cert. GDPR P, K. Παπαδάτος Information Security Executive, MSC Infosec, CISSP-ISSMP, CISM, ISO27001 LA, ISO27005 RM, PMP, MBCI, Ν. Λουκάς MSc, PhD, C/DPO, PRINCE2/P, Founder STREAMLINE Training and Consulting, Founding Member DPO Academy
ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019
Γ. Τζίφας Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής, Εισηγητής, Συγγραφέας
ΔΙΚΑΙΟ ΙΚΕ ΚΑΙ ΕΠΕ: ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΔΥΟ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΤΥΠΩΝ

ΔΙΚΑΙΟ ΙΚΕ ΚΑΙ ΕΠΕ: ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΔΥΟ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΤΥΠΩΝ

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019
Α. Σπυρίδωνος Δ.Ν., LL.M. (L.S.E.), Δικηγόρος
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ - ΝΕΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ - ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Περισσότερα

Eγγραφή Newsletter

Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε δωρεάν το εβδομαδιαίο newsletter του epixeirisi .gr

30 Ιανουαρίου 2014

Αγορά ΙΧ με leasing από ιατρό

Γιατρός, Β΄ κατηγορίας βιβλία θέλει να αγοράσει αυτοκίνητο μέσω leasing.Θέλω να ρωτήσω τι θα περάσω στα βιβλία αν γίνει η αγορά? Τι θα περνάω κάθε μήνα, πως θα γίνει η εγγραφή, αν θεωρείται πάγιο και αν αντιμετωπίζεται ως πάγιο. Τα κυβικά που εκπίπτουν, αν κάνω αναμόρφωση στο τέλος του έτους, αν με την αγορά θα χαρακτηριστεί και επαγγελματικό αυτοκίνητο. Αν δεν χαρακτηριστεί ως επαγγελματικό? Με την αγορά θα πρέπει να γίνουν αποσβέσεις? Γενικά επειδή η κατηγορία επαγγέλματος είναι γιατρός θα ήθελα να με κατατοπίσετε για το πως θα χειριστώ το όλο θέμα στα βιβλία και στα φορολογικά έντυπα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με το άρθρο 24 του νέου ΚΦΕ (Ν 4172/2013, ισχύς από 1.1.2014) οι αποσβέσεις των παγίων στοιχείων που αποκτούνται μέσω σύμβασης leasing, διενεργούνται πλέον από τον μισθωτή. Αρχικά, λοιπόν, κατά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης leasing, θα καταχωρισθεί στο απλογραφικό βιβλίο στο σκέλος των εξόδων αλλά σε ειδική στήλη αφού δεν πρόκειται για δαπάνη (αγορές παγίων) η αγοραία αξία του IX αυτοκινήτου. Επί της αξίας αυτής ο φορολογούμενος θα διενεργεί αποσβέσεις. Οι αποσβέσεις θα υπολογίζονται (ετησίως) επί της ανωτέρω αξίας με συντελεστή 16% (παρ. 4, του άρθρου 24) και θα αναγράφονται σε ιδιαίτερο χώρο του βιβλίου εξόδων – εξόδων, μαζί με την η ημερομηνία και την αξία κτήσης, το οικείο δικαιολογητικό, το συντελεστή απόσβεσής του και την αναπόσβεστη αξία, μέχρι τον χρόνο της εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισο¬δήματος (παρ. 19, του άρθρου 4, του ΚΦΑΣ).

Τα ποσά που καταβάλλονται περιοδικά ως μισθώματα, θα πρέπει να διαχωρίζονται σε ποσό που αφορά την χρεολυτική υποχρέωση και στους τόκους (βλ. σχετικά και ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ τεύχος Δεκεμβρίου 2013, σελ.1120 - Β. Μιχελινάκης, Ο λογιστικός και φορολογικός χειρισμός των συμβάσεων leasing μετά τον Ν 4172/2013). Δεδομένου ότι το χρεολυτικό ποσό αφορά καταβολή έναντι υποχρέωσης, αλλά εντούτοις δεν επιτρέπεται η καταχώριση μέρους του τιμολογίου, προτείνουμε την δημιουργία μίας επιπλέον πληροφορικού χαρακτήρα στήλης στο βιβλίο εξόδων με τίτλο π.χ. χρεολυτικές δόσεις συμβάσεων leasing. Ο αναλογών ΦΠΑ είναι σκόπιμο επίσης να καταχωρίζεται σε χωριστή στήλη με τίτλο: «Φόροι – τέλη», προκειμένου να διαχωρίζεται από την καθαρή αξία έτσι ώστε να διευκολύνεται η σύνταξη των συγκεντρωτικών καταστάσεων, στις οποίες ως γνωστόν λαμβάνεται υπόψη η αξία προ ΦΠΑ. Τέλος το ποσό των τόκων θα καταχωρίζεται σε στήλη εξόδων με τίτλο Τόκοι και συναφή έξοδα. Με αυτό τον τρόπο θα επιτυγχάνεται η καταχώρηση του τιμολογίου σε μία γραμμή, αλλά μόνο το ποσό των τόκων θα αφορά δαπάνη, πλέον το μέρος του ΦΠΑ που αναλογεί στο ποσό αυτό των τόκων. Το χρεολύσιο καθώς και το μέρος του ΦΠΑ που αναλογεί σε αυτό, δεν αποτελούν δαπάνη του φορολογουμένου.

Σημειώνεται ότι ο ιατρός θεωρείται υποκείμενος στο φόρο που διενεργεί απαλλασσόμενες πράξεις χωρίς δικαίωμα έκπτωσης και ως εκ τούτου δεν δικαιούται έκπτωση ή επιστροφή του ΦΠΑ που επιβάρυνε τα έξοδά του. Ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα έκπτωσης αυτού στη φορολογία εισοδήματος, με την επιφύλαξη των παραπάνω αναφερόμενων περί της ανάγκης διαχωρισμού.

Ειδικότερα, η δυνατότητα της έκπτωσης των εν λόγω δαπανών (αποσβέσεων, τόκων μισθωμάτων) από το ακαθάριστο εισόδημα του ιατρού θα εξαρτηθεί από την εκπλήρωση ή μη των γενικών κριτηρίων του άρθρου 22. Σύμφωνα με τις εν λόγω διατάξεις επιτρέπεται η έκπτωση όλων των δαπανών, εφόσον: α) πραγματοποιούνται προς το συμφέρον της επιχείρησης ή κατά τις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές της, β) αντιστοιχούν σε πραγματική συναλλαγή και η αξία της συναλλαγής δεν κρίνεται κατώτερη ή ανώτερη της πραγματικής, στη βάση έμμεσων μεθόδων ελέγχου, γ) εγγράφονται στα τηρούμενα βιβλία απεικόνισης των συναλλαγών της περιόδου κατά την οποία πραγματοποιούνται και αποδεικνύονται με κατάλληλα δικαιολογητικά.

Τέλος, θεωρούμε σκόπιμο να αναφέρουμε ότι τόσο η λογιστική παρακολούθηση των πράξεων που προκύπτουν από τις συμβάσεις χρηματοοικονομικής μίσθωσης, όσο και η έκταση του δικαιώματος της έκπτωσης του σχετικού εξόδου από το ακαθάριστο εισόδημα της επιχείρησης, ενδέχεται να διευκρινισθούν περαιτέρω από τους αρμόδιους φορείς του υπουργείου οικονομικών δεδομένου ότι με τις αλλαγές του Ν 4172/2013, διαμορφώνεται ένα εντελώς νέο «τοπίο» στο θέμα των συμβάσεων αυτών. Συνεπώς, όλα όσα προαναφέραμε ισχύουν με την επιφύλαξη ότι με τις οδηγίες που θα δοθούν στο μέλλον, δε θα επέλθουν σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.