22 Ιανουαρίου 2014

Απασχόληση λογιστή με δικαίωμα υπογραφής

Ασκώ το επάγγελμα του λογιστή εδώ και 37 χρόνια και έχω θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης τέλος 2013. Θέλω να μεταβιβάσω το γραφείο μου στην νύφη μου η οποία δεν πήρε την πιστοποίηση από το IEK. Στην ΔΟΥ μου είπαν ότι μπορώ να κάνω έναρξη επαγγέλματος χωρίς πτυχίο. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει άδεια από το Οικονομικό Επιμελητήριο για να υπογράφει. Έχω στο γραφείο μου ασφαλισμένη υπάλληλο στο ΙΚΑ ως λογίστρια με άδεια Α’ τάξης. Θα μπορεί να υπογράφει για λογαριασμό του γραφείου; Πώς μπορεί να γίνει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πράγματι, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας δεν τίθεται περιορισμός στην έναρξη λογιστικού γραφείου από πρόσωπο που δε διαθέτει ή δεν μπορεί να λάβει την επαγγελματική ταυτότητα του λογιστή – φοροτεχνικού.

Ωστόσο, στην πράξη το πρόσωπο που προβαίνει στην έναρξη αυτή, δε θα μπορεί να ασκήσει νόμιμα το εν λόγω επάγγελμα. Το ανωτέρω κώλυμα μπορεί να ξεπεραστεί είτε με την πρόσληψη λογιστή - υπαλλήλου που διαθέτει επαγγελματική ταυτότητα και μέσω αυτού να επικυρώνονται οι λογιστικές εργασίες του γραφείου, είτε με τη σύσταση εταιρείας παροχής λογιστικών υπηρεσιών.

Στην τελευταία αυτή περίπτωση, επισημαίνεται ότι κάθε πρόσωπο μπορεί να συμμετέχει ως εταίρος ή και ως νόμιμος εκπρόσωπος σε νομικά πρόσωπα παροχής λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών. Εν τούτοις, το πρόσωπο που θέτει την υπογραφή του, εκπροσωπώντας την εταιρεία, για πράξεις που ανάγονται στο αντικείμενο εργασιών του Λογιστή Φοροτεχνικού, πρέπει υποχρεωτικά να είναι κάτοχος της επαγγελματικής ιδιότητας του Λογιστή Φοροτεχνικού. Επομένως, στην περίπτωση της εταιρείας, ο εκπρόσωπος θα πρέπει να διαθέτει υποχρεωτικά επαγγελματική ταυτότητα (βλ. www.oe-e.gr).

Τέλος, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στην Πολ. 1001/2014, σύμφωνα με την οποία η απαλλαγή από τη χρήση ΦΤΜ ή φορολογικού μηχανισμού με βάση τις διατάξεις του Ν 1809/1988, δεν παρέχεται στις περιπτώσεις που υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών είναι ΑΕ, ΕΠΕ ή ΙΚΕ. Η θέση αυτή διαφέρει από την παλαιότερη Πολ. 1061/2013. Η εν λόγω απόφαση (σε συνδυασμό με την Γνωμοδότηση ΝΣΚ 251/1986) όριζε ότι στην περίπτωση που υπηρεσίες ελευθέριου επαγγέλματος (λογιστή, ιατρού κ.λπ.) ασκούνται από εξειδικευμένο υπαλληλικό προσωπικό, τότε δεν παρέχεται απαλλαγή από τη χρήση ΦΤΜ ή ΕΔΦΣΣ με βάση τις διατάξεις του Ν 1809/1988.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.