9 Ιανουαρίου 2014

Χρόνος έκπτωσης ατομικών ασφαλιστικών εισφορών

Σχετικά με την καταχώρηση ασφαλιστικών εισφορών ΟΑΕΕ, θα ήθελα να ρωτήσω αν το 6ο δίμηνο του 2012 εφόσον έχει πληρωθεί εντός του 2013 , θα καταχωρηθεί στα βιβλία του 2013 ? Ομοίως το 6ο δίμηνο του 2013 θα καταχωρηθεί το 2014 ? Αν κάποιος έχει ρυθμίσει παλιές οφειλές , οι οποίες εξοφλούνται εντός του 2013 μαζί με τις τρέχουσες , αφού έρχονται με το ίδιο ειδοποιητήριο , θα καταχωρηθούν κι αυτές στα βιβλία του 2013?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Με την υποπερίπτωση εε, της περ.α, της παρ.1 του άρθρου 31 του Ν.2238/1994 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει για το οικ. έτος 2014 αναγνωρίζεται η έκπτωση «του ποσού της δαπάνης των εισφορών που καταβάλλονται σε ταμεία ασφάλισης, εφόσον η καταβολή τους είναι υποχρεωτική από το νόμο, καθώς και το ποσό των καταβαλλόμενων εισφορών στις περιπτώσεις προαιρετικής ασφάλισης σε ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο». Επίσης με το Ν.4172/2013 προβλέπεται η έκπτωση των εν λόγω δαπανών με τις γενικές διατάξεις του άρθρου 22 ενώ ειδικά ορίζεται στην παρ.γ του άρθρου 23 ότι «δεν εκπίπτουν οι μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές».

Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουν παρασχεθεί από τη διοίκηση οδηγίες εφαρμογής των παραπάνω διατάξεων, ως προς τον χρόνο έκπτωσης των δαπανών αυτών.

Κατά την άποψή μας η γραμματική διατύπωση του νόμου και η χρήση της λέξης καταβολής και όχι της λέξης οφειλής ή βεβαίωσης, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι χρόνος άσκησης του δικαιώματος της έκπτωσης είναι αυτός της ταμειακής καταβολής των εισφορών. Έτσι στην περίπτωση του ερωτήματος όλες οι εισφορές (πλην βεβαίως των προσαυξήσεων) που καταβλήθηκαν εντός του 2013 θα πρέπει να εκπέσουν κατά το έτος αυτό, ανεξάρτητα από το χρόνο στον οποίο ανάγονται.

Σημειώνεται πάντως ότι σε κάποιες περιπτώσεις ο χειρισμός αυτός αντίκειται στους κανόνες του Ε.Γ.Λ.Σ. και της λογιστικής επιστήμης γενικά, η οποία προβλέπει την αυτοτέλεια των χρήσεων. Για παράδειγμα οι εισφορές του 6ου διμήνου του 2013 θα πρέπει βάσει της αρχής αυτής να βαρύνουν τα αποτελέσματα της χρήσης του 2013 και όχι του 2014. Έτσι εάν επιβεβαιωθεί από τη διοίκηση ότι ο χρόνος έκπτωσης δεν θα είναι αυτός κατά τον οποίο η δαπάνη καθίσταται δεδουλευμένη, αλλά θα είναι αυτός κατά τον οποίο αυτή καταβάλλεται θα προτείναμε:

Α) Την καταχώρηση της δαπάνης με ημερομηνία 31/12/2013 οπότε καθίσταται δεδουλευμένη.

Β) Την φορολογική της αναμόρφωση στη δήλωση του οικ. έτους 2014, αφού δεν μπορεί να αναγνωριστεί για έκπτωση.

Γ) Την πραγματοποίηση μόνο της ταμειακής εγγραφής εξόφλησης της οφειλής εντός της χρήσης του 2014.

Δ) Την πραγματοποίηση αντίστροφης φορολογικής αναμόρφωσης κατά τη δήλωση του οικ. έτους 2015 ώστε να ασκηθεί το δικαίωμα έκπτωσης.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.