20 Νοεμβρίου 2013

Συστέγαση ατομικής επιχείρησης με ΟΕ υπό εκκαθάριση

Σε ΟΕ μετέχουν οι Α και Β έκαστος με 50%. Ο Α κατήγγειλε την ΟΕ. Κατά το στάδιο της εκκαθάρισης διεκδικούν δικαστικώς καθένας για λογαριασμό του να του επιδικαστεί η εταιρεία. Απόφαση του πρωτοδικείου επιδικάζει την επιχείρηση στον Β, ορίζοντας να αναλάβει τις υποχρεώσεις της ΟΕ και να καταβάλλει στον Α ποσό Χ για τη μερίδα του. Ο Α προσβάλλει την απόφαση στο Εφετείο. Επιδικάζεται προσωρινά η επιχείρηση στον Β, ενώ η καταβολή του ποσού Χ θα γίνει με την έκδοση της τελεσίδικης απόφασης. Ποια η ορθή διαδικασία για την ίδρυση στον χώρο της ΟΕ, ατομικής επιχείρηση του Β; Ποια στοιχεία θα εκδοθούν; Υπάρχει φόρος υπεραξίας; Τι γίνεται με την υπό εκκαθάριση ΟΕ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η εκκαθάριση αποτελεί απαραίτητο στάδιο κατά τη λύση των νομικών προσώπων. Ο νόμος δε θέτει χρονικό περιορισμό στη διάρκεια της εκκαθάρισης και συνεπώς η εν λόγω διαδικασία μπορεί να κρατήσει από μερικά λεπτά μέχρι και αρκετά έτη, έως ότου να περαιωθούν οι εκκρεμμείς υποθέσεις της εταιρείας και να μετατραπεί σε ρευστά διαθέσιμα το σύνολο της περιουσίας της.

Στην προκειμένη περίπτωση θεωρούμε ότι η έναρξη της ατομικής επιχείρησης στον ίδιο χώρο που δραστηριοποιείται η υπό εκκαθάριση ΟΕ είναι εφικτή, εφόσον, ανεξάρτητα από το αντικείμενο των δύο επιχειρήσεων, δεν παρεμποδίζεται η λειτουργία της ΟΕ από την δραστηριότητα της ατομικής επιχείρησης και δεν δημιουργούνται προβλήματα ή εμπόδια σε ενδεχόμενο φορολογικό έλεγχο. Είναι δε σύνηθες στην καθημερινή πρακτική να μεταφέρεται η έδρα μίας εταιρείας υπό εκκαθάριση σε άλλο χώρο (λ.χ. μικρότερης επιφάνειας όπως μικρό γραφείο κ.λπ.) προκειμένου να μειωθεί το κόστος λειτουργίας της, μέχρι το πέρας των εργασιών. Η δυνατότητα έναρξης της ατομικής επιχείρησης στον ίδιο χώρο με την υπό εκκαθάριση εταιρεία είναι θέμα πραγματικό που τελικά θα αποφασισθεί από τον αρμόδιο ελεγκτή, βάσει των υφιστάμενων συνθηκών λειτουργίας των δύο επιχειρήσεων. Διευκρινίζεται δε ότι η έναρξη στον ίδιο χώρο με την ΟΕ, ατομικής επιχείρησης δεν δημιουργεί θέμα φόρου υπεραξίας, εφόσον δε συντελείται μεταβίβαση των μεριδίων της ΟΕ στον ατομικό επιχειρηματία (βλ. Πολ. 1169/2011). Τα ανωτέρω εφαρμόζονται ακόμη και στην περίπτωση που πάγια περιουσιακά στοιχεία της ΟΕ μεταβιβασθούν στην ατομική επιχείρηση.

Τέλος θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στο άρθρο 267, του Ν 4072/2012, σχετικά με τη δυνατότητα συνέχισης της ΟΕ ως μονοπρόσωπης, στο οποίο αναφέρονται τα εξής: «Αν αποχωρήσουν για οποιονδήποτε λόγο ένας ή περισσότεροι εταίροι και παραμείνει μόνο ένας εταίρος, η εταιρεία λύνεται, εφόσον μέσα σε δύο μήνες δεν δημοσιευτεί στο Γ.Ε.ΜΗ. η είσοδος νέου εταίρου.»

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.