11 Σεπτεμβρίου 2013

Δήλωση Ε9 εργολάβου οικοδομών

Φυσικό πρόσωπο μεταβίβασε το 2009 με προσύμφωνο, ποσοστό οικοπέδου σε μηχανικό προς πώληση με αντάλλαγμα την αντιπαροχή ενός διαμερίσματος. Μέχρι 31/12/2012 ο μηχανικός δεν έχει ολοκληρώσει τις εργασίες και δεν έχει παραδώσει το διαμέρισμα. Ποιος έχει υποχρέωση να δηλώσει το οικόπεδο στο Ε-9 31/12/2012 (σ.σ. το ορθό είναι 1/1/2013).

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με την περίπτωση θ της παραγράφου 2 του άρθρου 28 του Ν.3842/2010 από το έτος 2011 και για κάθε επόμενο, υπόχρεος σε φόρο ακίνητης περιουσίας είναι ο εργολάβος, για ακίνητα τα οποία συμφωνήθηκε να μεταβιβασθούν και δεν έχουν μεταβιβαστεί από τον οικοπεδούχο στον εργολάβο ή σε τρίτα πρόσωπα που αυτός θα υποδείξει, εφόσον έχουν παρέλθει τρία έτη από την έκδοση της αρχικής οικοδομικής άδειας ή έχουν εκμισθωθεί ή χρησιμοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο εντός των τριών αυτών ετών από τον εργολάβο. Κατά συνέπεια εάν υποτεθεί ότι η οικοδομική άδεια εκδόθηκε εντός του 2009 και η τριετία συμπληρώθηκε στην αντίστοιχη ημερομηνία του 2012, υπόχρεος να υποβάλλει δήλωση Ε9 για τα συμφωνημένα για μεταβίβαση χιλιοστά είναι ο εργολάβος.

Έτσι συγκεκριμένα ο οικοπεδούχος, οφείλει να υποβάλει δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2013 για να διαγράψει τα ακίνητα που συμφωνήθηκε να μεταβιβαστούν στον εργολάβο ή σε τρίτα πρόσωπα που αυτός θα υποδείξει αναγράφοντας στις παρατηρήσεις τον αριθμό έκδοσης της οικοδομικής άδειας και του εργολαβικού προσυμφώνου.

Ο εργολάβος από την πλευρά του οφείλει να υποβάλλει δήλωση Ε9 έτους 2013, αναγράφοντας τα ακίνητα που θα λάβει ως αντάλλαγμα, σύμφωνα με το εργολαβικό προσύμφωνο αναγράφοντας επίσης στις παρατηρήσεις τον αριθμό έκδοσης της οικοδομικής άδειας και του εργολαβικού προσυμφώνου.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.