6 Σεπτεμβρίου 2013

Ιδρυση υποκαταστήματος ελληνικής εταιρείας στην αλλοδαπή

Πώς φορολογείται υποκατάστημα ημεδαπής ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ στην αλλοδαπή και πώς γίνεται η διανομή τυχόν κερδών σε εταίρους;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γενικά, η δικηγορική εταιρεία του ΠΔ 81/2005, ως ιδιότυπη μορφή αστικής επαγγελματικής εταιρείας δύναται να ιδρύει, για την εξυπηρέτηση του σκοπού της, υποκαταστήματα τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Περαιτέρω, η διαδικασία της ίδρυσης υποκαταστήματος ελληνικής εταιρείας στην αλλοδαπή ακολουθεί τις διατάξεις του φορολογικού και εμπορικού δικαίου της χώρας εντός της οποίας πρόκειται να συσταθεί. Ομοίως και η φορολόγηση τυχόν κέρδους που αποκτά το υποκατάστημα της ελληνικής εταιρείας στο εξωτερικό υπόκειται αρχικά σε φορολογία βάσει του ξένου δικαίου με επιφύλαξη τυχόν διαφορετικής αντιμετώπισης από τους όρους της οικείας σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας (ΣΑΔΦ) μεταξύ της Ελλάδας και του κράτους εγκατάστασης του υποκαταστήματος.

Εφόσον δε για το κέρδος του υποκαταστήματος καταβάλλεται φόρος στο ξένο κράτος, σύμφωνα με τους όρους της οικείας ΣΑΔΦ, το ακαθάριστο εισόδημα που προκύπτει από τη λειτουργία του υποκαταστήματος θα προστίθεται στα λοιπά εισοδήματα της εταιρείας και θα φορολογείται με βάση τον ισχύοντα ελληνικό συντελεστή (νυν 26% βλ. παρ. 1, του άρθρου 3, του Ν 4110/2013). Εν συνεχεία, από τον φόρο που προσδιορίστηκε κατά τα ανωτέρω, θα αφαιρεθεί το ποσό φόρου που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή και αφορά το εισόδημα που προέκυψε από το υποκατάστημα. Η εν λόγω διαδικασία επιτυγχάνεται με τη συμπλήρωση των κωδ. 610, 620 και 600 του εντύπου Ε5.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.