14 Μαϊου 2013

Τραγουδιστής με ΑΠΥ & ασφάλιση ΙΚΑ - ΕΤΑΜ

Επιχείρηση διοργάνωσης καλλιτεχνικών εκδηλώσεων-κέντρο διασκέδασης συνήψε ιδιωτικό συμφωνητικό με τραγουδιστή για εμφάνισή του  στο κέντρο διασκέδασης όπου μισθώνει η επιχείρηση.  Συμφωνήθηκε 2.000 € αμοιβή για κάθε εμφάνιση και έκδοση ΑΠΥ με κρατήσεις ΙΚΑ από τον τραγουδιστή. Παρακαλώ ενημερώστε με για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν σχετικά με τον υπολογισμό των εισφορών & των ασφαλιστικών ημερών του τραγουδιστή και την έκδοση της ΑΠΥ (παρακρατούμενος φόρος 20%, ΦΠΑ 13%,παρακράτηση εισφορών ΙΚΑ 12,21% σε όλο το ποσό ή υπάρχει κάποιο πλαφόν;).Υποχρεούται σε έκδοση ΤΠΥ σύμφωνα με τον ΚΦΑΣ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι αυτοτελώς απασχολούμενοι στον χώρο του θεάματος και του ακροάματος (θεατρικοί συγγραφείς, μουσικοσυνθέτες, μεταφραστές, ποιητές, στιχουργοί, πεζογράφοι, κριτικοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, χορογράφοι, ενδυματολόγοι καθώς και τραγουδιστές, μουσικοί, ηθοποιοί και γενικά καλλιτέχνες, ερμηνευτές – άρθρο  10, Ν. 1075/1980), οι οποίοι γενικώς εργάζονται με ιδιότυπη εξειδίκευση και πνευματική δράση, ασφαλίζονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τους κλάδους Σύνταξης και Ασθένειας, με βάση τις διατάξεις του Ν. 1296/1982 (άρθρα 4 έως 12, βλέπε και Εγκύκλιο ΙΚΑ 133/1982), ο οποίος τροποποίησε το άρθρο 2 του Ν. 1210/1981. Ο τραγουδιστής, χαρακτηρίζεται ως εκτελεστής μουσικών έργων, επειδή αποδίδει δια της φωνής του ή (και) με την χρήση μουσικών οργάνων, διάφορα μουσικά έργα. Συνεπώς, κατατάσσεται στους ελεύθερους επαγγελματίες του άρθρου 48 του ΚΦΕ.
Από τα δεδομένα που περιγράφετε, γίνεται αντιληπτό ότι ο τραγουδιστής είναι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ  ως αυτοαπασχολούμενος στο θέαμα και ακρόαμα.  Περαιτέρω, επειδή οι ως άνω απασχολούμενοι δεν παρέχουν εξαρτημένη εργασία, κατά το γράμμα και τον τύπο του νόμου, δεν ασφαλίζονται για τους κλάδους του ΟΑΕΔ  κ.λπ., οι εισφορές των οποίων συνεισπράττονται μέσω ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για τους υπόχρεους σε αυτή την ασφάλιση. (βλέπε και Εγκύκλιο ΙΚΑ 59/1989).

Σε ότι αφορά τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών τους, διακρίνουμε τις εξής δύο περιπτώσεις, με κριτήριο το πρόσωπο του εργοδότη:

(α) Όταν ως εργοδότης προσδιορίζεται οποιοσδήποτε τρίτος εποπτεύει ή είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση του έργου. Συγκεκριμένα, εργοδότης των ως άνω προσώπων, είναι δυνατόν να θεωρείται φυσικό ή νομικό πρόσωπο που χρησιμοποιεί τις δεξιότητες των καλλιτεχνών κ.λπ., όχι για προσωπική του χρήση, αλλά στο πλαίσιο μιας επιχειρηματικής δράσης ή οργάνωσης συναυλίας ή γενικά δημόσιου θεάματος κ.λπ.

(β) Όταν είναι δύσκολο να προσδιορισθεί το πρόσωπο του εργοδότη, οπότε οι ίδιοι ως άνω καλλιτέχνες, θεωρούνται εργοδότες του εαυτού τους.

Περαιτέρω, για την πρώτη περίπτωση (που υπάρχει εργοδότης), οι εισφορές υπολογίζονται στο συνολικό ποσό των αμοιβών, χωρίς τον περιορισμό της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης, για τους κλάδους Σύνταξης και Ασθένειας και επί πλέον για το ΕΤΕΑΜ. Τα ποσοστά των ασφαλίστρων είναι:

Ασφαλισμένου (π.χ. μουσικού).....................................9,22%  (+ΕΤΕΑΜ 3%)
Εργοδότη (π.χ. κύριος του έργου)...............................18,43%  (+ΕΤΕΑΜ 3%)
Συνολικά ασφάλιστρα..................................................27,65%....................6%

Στη συνέχεια, για την δεύτερη περίπτωση (όπου ταυτίζεται το πρόσωπο του ασφαλισμένου με το πρόσωπο του εργοδότη), οι εισφορές υπολογίζονται με βάση το τεκμαρτό ημερομίσθιο της 12ης Ασφαλιστικής Κλάσης και επί τον αριθμό των ημερομισθίων.

Ιδιαίτερα επισημαίνουμε ότι, το ανώτατο ποσό αμοιβών επί του οποίου θα υπολογίζονται οι ως άνω εισφορές, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει με πολλαπλασιασμό του τεκμαρτού μισθού της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης (όπως διαμορφώνεται κάθε φορά) επί τον αριθμό 14 (άρθρο 14, παρ. 2, του Ν 1976/1991, βλέπε και Εγκύκλιο ΙΚΑ 94/1992). Το τεκμαρτό ημερομίσθιο της  ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης (από 1/10/2008) που ισχύει σήμερα είναι 94,94 € και συνεπώς το ανώτατο ποσό αμοιβών, επί του οποίου υπολογίζονται εισφορές σε ετήσια βάση, είναι: 94,94 χ 25 χ 14 = 33.229,00 €.

Να υπογραμμίσουμε, επίσης ότι η Εγκύκλιος του ΙΚΑ με αριθμό πρωτοκόλλου Τ01/5506-6-2007 και αριθμό αναγνώρισης 81, αφορά κοινοποίηση των διατάξεων της παραγράφου 1γ του άρθρου 31 του Ν 3518/2006 και ορίζει τον τρόπο υπολογισμού των ημερών ασφάλισης καθώς και των εισφορών προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αλλά μόνο για τους τραγουδιστές που συμμετέχουν σε συναυλίες.

Τέλος, σημειώνουμε ότι από τον Ιούλιο του 2009 οι μουσικοί που εκδίδουν φορολογικά στοιχεία, εκτός από την παρακράτηση φόρου 20%, υπάγονται και σε ΦΠΑ με τον χαμηλό συντελεστή (τώρα: 13%).  Ο φόρος 20%, παρακρατείται κατά την πληρωμή, ενώ αναγράφεται στο στοιχείο και το ποσό της εισφοράς στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Περαιτέρω, οι ασφαλιστικές ημέρες του καλλιτέχνη υπολογίζονται ύστερα από διαίρεση της συνολικής αμοιβής του, με το τεκμαρτό ημερομίσθιο της 12ης ασφαλιστικής κλάσης (Ν 1296/1982). Το ύψος του τεκμαρτού ημερομισθίου της ανωτέρω κλάσης ορίζεται σε: 40,45 € (Εγκύκλιος ΙΚΑ 32/13-5-2008 και 10/9-2-2011).

Με τις νέες διατάξεις του ΚΦΑΣ (Ν. 4093/12), θα εκδίδεται Τιμολόγιο του άρθρου 6, εφόσον ο αντισυμβαλλόμενος είναι επίσης υπόχρεος συναλλαγών.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.